De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zorgt 8 weken krachttraining van de onderste extremiteit voor een significant hogere score met de Astrand fietstest bij volledig belastbare proefpersonen?

Rechten:

Zorgt 8 weken krachttraining van de onderste extremiteit voor een significant hogere score met de Astrand fietstest bij volledig belastbare proefpersonen?

Rechten:

Samenvatting

In het onderzoek is gekeken naar de invloed van krachttraining bij volledig belastbare proefpersonen. Aan dit onderzoek hebben 31 proefpersonen meegedaan, 15 mannen en 16 vrouwen. Dat duurtraining effect heeft op het uithoudingsvermogen en de maximale zuurstof (Vo2max) opname in het lichaam is bekend. In het huidige onderzoek is onderzocht of 8 weken krachttraining zorgt voor een significant hogere score met de Astrand fietstest bij volledig belastbare proefpersonen. Gezien het bewijs voor verbetering van de maximale zuurstofopname (VO2-max) bij proefpersonen met hartfalen (Sullivan, M.J., e.a 1988 en Coats, A.J.S. e.a. 1992) wordt de hypothese als volgt gesteld: “8 weken krachttraining van de onderste extremiteit zorgt voor een significant hogere score met de Astrand fietstest bij volledig belastbare proefpersonen.” De 2 onderzoeksgroepen, een controlegroep (N=15) en interventiegroep (N=15) zijn beide gestart met een voormeting, welke bestond uit een Astrand-fietstest en een 3RM-test op de Leg Extension. Op basis hiervan werd er voor de interventiegroep een trainingsschema gemaakt, op 60%, onder de noemer van kracht-uithoudingsvermogen, van de 1RM waarde werden er 2 maal in de week 6 kracht oefeningen voor de onderste extremiteit. De controle groep volgde geen speciaal programma. Na 8 weken vond een nameting plaats en daaruit is het volgende gekomen. Door de 8 weken krachttraining is er geen significant hogere score gemeten in Vo2max [p = 0.708], er was zelfs geen verschil tussen de voor- en nameting [p = 0.251]de controle- en interventiegroep zijn beide vooruit gegaan in Vo2max, maar dit verschil is niet toe te schrijven aan de interventie [p = 0.139] De interventiegroep is wel duidelijk vooruit gegaan in 1RM middels de training. [p = 0,031] Dit onderzoek kan niet vaststellen dat door de 8 weken krachttraining de Vo2max zal stijgen bij de proefpersonen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
AfdelingBewegen, Sport en Voeding
Jaar2011
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk