De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samenvatting

Overgewicht is een belangrijk onderwerp in de wereld en dus ook in Nederland. Er wordt dan ook op verschillende manieren aandacht besteedt aan preventie van overgewicht. Je vindt het terug op de televisie, in de krant, spelletjes voor de computer, op school en noem maar op. Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu geeft aan dat onze voeding de afgelopen eeuw wel gezonder en veiliger is geworden. Daardoor zijn we gezonder en leven we dus langer. Maar helaas wordt onze gezondheid bedreigd op twee fronten: “we eten te veel en we eten verkeerd”.
Dit is dan ook bij veel groepen mensen terug te zien. Onder andere bij eerstejaars VMBO leerlingen oftewel adolescenten/ jongeren. Een groep jongeren die net van de basisschool komen en ineens het jaar daarop heel veel verantwoordelijkheid krijgen en dragen. Dit is terug te zien in; zelf het ontbijt en lunch klaarmaken voor school, zakgeld mee naar school krijgen, na schooltijd zelf hun tijd in mogen delen enzovoorts. Helaas wordt er nog op veel VMBO scholen verkeerde producten aangeboden in de kantine, waardoor de jongeren kunnen kiezen voor “goedkoop maar ongezond” of “gezond maar duur”. Daarnaast mogen de leerlingen tijdens de pauzes het schoolplein af, waardoor de leerlingen naar supermarkten en snackbars om de hoek kunnen gaan om iets “lekkers” te halen. Het wordt de jongeren tegenwoordig veelte moeilijk gemaakt als het gaat om gezond of ongezond.

Jongeren in de leeftijdscategorie 12 t/m 18 jaar hechten veel waarde aan vrienden en experimenteren veel. Kiest een van de vriendengroep voor een broodje kroket om de hoek dan gaat al gauw de rest van de groep mee (groepsdruk). Of kiest één van de vrienden ervoor om na schooltijd stiekem alcohol te gaan drinken, dan zullen er veel vrienden met hem/ haar meegaan.

Het percentage jongeren met overgewicht is de laatste paar jaar daarom op veel scholen gestegen. Veel jongeren schamen zich voor hun overgewicht en voelen zich ongelukkig in hun eigen lichaam. Door juist gezonder te gaan eten en meer te gaan sporten creëer je een gezonde leefstijl, helaas doen veel jongeren juist het tegenovergestelde. Met als resultaat dat hun gewicht stijgt en hun zelfvertrouwen daalt.

Op veel scholen in Nederland worden er al een tal van verschillende leefstijl interventies uitgeprobeerd die speciaal gericht zijn op het overgewicht van kinderen en/ of jongeren.
Kids in Balance (tevens onze opdrachtgever) is hier een voorbeeld van, maar Kids in Balance richt zich nu nog voornamelijk op het basisonderwijs (kinderen van groep 7 en 8).
Interventies op het voortgezet onderwijs zijn al jaren aan de gang, maar veel interventies krijgen het niet voor elkaar om op elk punt het juiste resultaat te behalen. Die interventies sluiten wel aan op het maatschappelijke vraagstuk maar niet op de jongeren zelf. Waardoor deze interventies geen kans van slagen hebben. Een voorbeeld waar nieuwe interventies zich op zouden moeten richten is de “nieuwe media” voor onze “generatie Einstein”. Werkboeken alleen werken niet meer. Computers, Iphones, en andere bijzondere gadgets zijn de werkmethodes van de jongeren van tegenwoordig. Het is dus ook belangrijk om juist dat soort gadgets te combineren met werkboeken, proefjes en opdrachten tijdens de interventie.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingSP Culturele en Maatschappelijke Vorming
AfdelingAcademie voor Sociale Professies
PartnerKids In Balance
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk