De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Duurzaam Herbestemmen Kerken

Een onderzoek naar de mogelijkheden van duurzame herbestemmingen voor kerkgebouwen

Open access

Rechten:

Duurzaam Herbestemmen Kerken

Een onderzoek naar de mogelijkheden van duurzame herbestemmingen voor kerkgebouwen

Open access

Rechten:

Samenvatting

In Nederland is al een tijdje een ontkerkelijking aan de gang. Hierdoor komen er de aankomende jaren alleen maar meer kerken leeg te staan. Mede doordat een kerk van belangrijke waarde is voor een dorp of stad wordt er vaak gezocht naar een passende nieuwe functie voor het gebouw, om zo de kerk van sloop te redden. Daarnaast is er een ambitie om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Op dit moment wordt al veel bouwmateriaal hergebruikt, maar dan in een minder waarde. Bij een circulaire economie blijft het materiaal zijn waarde behouden.

Deze twee problemen geven aanleiding voor de hoofdvraag van dit onderzoek: Welke mogelijkheden zijn er voor het demontabel en circulair herbestemmen van kerkgebouwen, gekeken naar materialisatie, behaaglijkheid, daglicht, transport, esthetiek en maakbaarheid? Hierbij zal alleen gekeken worden naar kerkgebouwen in Nederland. Ook zal het installatie gedeelte buiten beschouwing worden gelaten. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een casusproject, de heilig Hartkerk te Breda.

Tijdens het onderzoek is gebruik gemaakt van verschillende onderzoekmethodes. Door goed te overleggen met experts is er veel kennis opgedaan. Verder zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar referentieprojecten en een locatie bezoek heeft plaats gevonden.
Het resultaat van dit onderzoek is een modulair bouwsysteem, van houten kolommen en liggers geschikt voor de casus kerk. Voor de wanden en vloeren is een systeem bedacht dat bestaat uit elementen. Deze wandelementen kunnen allemaal op dezelfde manier bevestigd worden. Hierdoor is het een systeem dat bestaat uit demontabele verbindingen en circulaire componenten. Deze elementen bestaan uit standaard handelsmaten voor hout en hierdoor zijn ze ook makkelijk te transporteren.
Voor de casus kerk is ook een voorstel geschreven om de thermische schil, de akoestiek en de daglichtopeningen te verbeteren. Ook zijn de risico’s in kaart gebracht voor de aannemer tijdens het herbestemmen van de kerk. Er is ook gekeken naar de CO2-impact die het bouwsysteem heeft.
Om antwoord te geven op de hoofdvraag is niet één antwoord mogelijk, omdat het herbestemmen van kerken afhankelijk is van verschillende factoren. Maar het systeem wat bedacht is, kan wel als voorbeeld dienen bij het herbestemmen van andere kerkgebouwen. Hierbij staan ook de onderwerpen circulariteit, demontabel en reversibel bouwen centraal. Om een beeld te schetsen van wat er mogelijk is bij het herbestemmen van kerken zijn verschillende alternatieven onderzocht.
Voor eventuele vervolgonderzoeken kan er extra diepgang gecreëerd worden door de individuele onderzoeken verder uit te werken. Het systeem kan ook verder onderzocht worden op modulariteit en kosten. Het kan ook verder uitgewerkt worden door een ontwerp voor de hele kerk te maken.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingAB&I Academie voor Bouw en Infra
PartnerBuro Kade / de Bonth van Hulten
Datum2021-06-16
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk